Pravosuđe

Jednom penzioneru iz Novog Bečeja, javni izvršitelj nedavno je "ispostavio račun" od 50.000 dinara na ime komunalnog duga koji je iznosio svega 5.000 dinara.

24 Komentara

Putem privatnih sudskih izvršitelja, JKP "Čistoća" iz Sombora naplatila je samo prošle godine 11,5 miliona dinara.

2 Komentara

Na prostoru Srema radi 10 izvršitelja i od 160 javnih beležnika u Srbiji, njih devet ima kancelariju baš u ovom okrugu.

1 Komentar

Novosadski izvršitelji ove godine imaju pune ruke posla sa komunalnim predmetima.

14 Komentara

Zrenjanin, odnosno Srednjebanatski upravni okrug, ima tri notara i 11 privatnih izvršitelja.

1 Komentar

Novi Sad je grad u kojem je jedan izvršitelj stekao pravo bogatstvo, kršeći sve zakonske i etičke norme koje se primenjuju u Srbiji.

13 Komentara

Za četiri godine, koliko traje sudski proces, S.M. iz Sente od bivšeg supruga ni jednom nije dobila alimentaciju za dete.

33 Komentara

Procene su da se u oko 60 odsto slučajeva alimentacija ne plaća redovno ili se uopšte ne plaća.

4 Komentara

Mnogi roditelji odustaju od sudskog gonjenja bivših partnera koji ne plaćaju alimentaciju, jer procesi traju dugo i često nisu efikasni.

11 Komentara

Razvod je sam po sebi, u većini slučajeva, težak period za oba supružnika.

6 Komentara

U Srbiji je teško ostvariti pravo deteta na alimentaciju, pogotovo ako roditelj, koji je sudskom presudom obavezan da plaća alimentaciju, nije u "sistemu".

18 Komentara

U Srbiji je 50.000 dece pogođeno neredovnim plaćanjem alimentacije od strane roditelja sa kojim ne živi, ali problem nisu domaći zakonski okviri već neodgovornost roditelja.

3 Komentara

Vrhovni kasacioni sud je 2015. godine odao priznanje Osnovnom sudu u Bečeju proglasivši ga najefikasnijim u Srbiji.

2 Komentara

Uprkos velikoj akciji države kada je proletos uz svesrdnu pomoć medija nekoliko paora iz Gakova proglašeno kriminalcima, kako bi se vojvođanskom tajkunu omogućilo da obradi još malo zemlje, oni su na kraju dobili ono za šta su se borili.

6 Komentara

Dovoljno je upoznati se sa slučajem "Metals banke" pa shvatiti da Srbija ne samo što nije ni blizu pravne države, već da je politička moć u ovoj sredini svakim danom sve veća i zaposeda sve segmente života, finansijske ponajviše.

24 Komentara

Strana 1 od 3

O projektu

Projekat "Mreža 21" realizuje Radio 021 u partnerstvu sa još 20 vojvođanskih medija tražeći odgovore na pitanja sudske efikasnosti, budžetske odgovornosti i ljudskih prava, a kako bi doprineo sposobnosti društva da se pripremi za članstvo u EU.

Projekat se sastoji od serije radijskih i TV emisija, istraživačkih tekstova, istraživanja javnog mnjenja i edukativne kampanje.

Stavovi izneseni na ovoj multimedijalnoj platformi pripadaju autorima projekta i ni na koji način ne predstavljaju stavove Evropske unije.

Radijske emisije

Projekat "Mreža 21", između ostalog, predviđa proizvodnju radijskih emisija na ključne teme iz domena pravosuđa, korupcije i ljudskih prava.

Ovde ih možete slušati ili preuzeti za emitovanje na vašoj radio stanici.


Televizijske emisije

Tri televizijske polusatne emisije, koje se bave temama sudske efikasnosti, budžetske odgovornosti i ljudskih prava, obrađuju konkretne slučajeve iz pomenutih oblasti i sublimiraju sve aspekte problematike u okviru tri važna segmenta srpskog društva.

Ovde možete pogledati i preuzeti za emitovanje sve TV emisije u produkciji 021.


Anketa

Ocenite nivo poštovanja ljudskih prava u Srbiji: