Zaštićeni svedok Mile Jerković s jedne strane, a s druge tri somborska preduzeća u stečaju ili na korak do stečaja, radnici na ulici, a mali akcionari bez akcija - tako se ukratko može opisati privatizacija u Somboru.

Piše: Zlata Vasiljević

Bez obzira da li je u pitanju bila aukcijska prodaja ili prodaja akcija, nema privatizacije koje nije na kraju bila neuspešna, a vlasnici ili bolje rečeno oni koji su to pokušali da budu našli su se u policijskim izveštajima. Uprkos tome, ni jedan sudski postupak nije pokrenut, a i kako bi kada je nekadašnji vlasnik danas pod zaštitom države kao svedok saradnik.

Priča je počela jesni 2007. godine kada je u jednom istom danu na aukcijskoj prodaji Mile Jerković postao vlasnik tri velika somborska preduzeća - poljoprivrednih kombinata "Graničar" iz Gakova i "Aleksa Šantić" iz Alekse Šantića, te autobuskog prevoznika "Severtrans". Izlicitirane cene bile su daleko više od početnih i onome ko je već tada hteo realno da sagledava stvari bilo je jasno da te prodaje neće opstati.

Naime, već tada je napravljen prvi propust, jer nije ispitano poreklo kapitala kojim se preduzeća kupuju na aukciji. A onda je usledio oprobani metod, isisavanje kapitala i zaduživanje firmi.

Posle raskinute privatizacije Poljoprivrednom preduzeću "Aleksa Šantić" ostao je dug od 680 miliona dinara i trostruke hipoteke na svu imovinu, kaže za Mrežu 21 predsednik Udruženja malih akcionara ovog preduzeća Mirko Vidović. - On je sa tim opteretio Šantić, imovinu i kapital, a te pare uopšte nije usmerio u firmu. Mi  i dan danas ne znamo gde su te pare otišle, a što je najvažnije mi ih vraćamo.

Slična priča i u "Graničaru", a tačni dugovi nikada nisu utvrđeni, kaže u vreme poništenja privatizacije jedan od vođa radničkih protesta i kasnije zastupnik kapitala Jovan Vukobratović. - Sam početak je problem. Ne znaš čoveka, ne zna ga ni Agencija, niko nije proverio. Na kraju pare niko nije ni video. Priča je sada već standardna, kada je počela privatizacija, novi vlasnici su sve svoje dugove prebacili na teret Graničara. Naravno da to Graničar nije mogao da izdrži, to je nemoguće.

Za dugove koji se mere stotinama miliona dinara i hipoteke od kojih se preduzeća nisu nikada oporavila nije niko odgovarao. - Bez ikakvih sankcija podizali su kredite, opterećivali preduzeća i onda mirno odlazli iz tih firmi, ostavljajući dug, radnike na ulici ili pred izlaznim vratima, a državi problem. Sankcije za ove prevare niko nije snosio - priča za Mrežu 21 predsednik somborskog Samostalnog sindikata Zoran Purić.

On dodaje da je tako nešto moglo samo uz spregu politike i pravosuđa. - I kakve statuse danas imaju ti koji su uništili preduzeća? Neko ko je ostavio milionske dugove u ova tri preduzeća, ne samo da ništa ne odgovara već ima poseban tretman. Mislim da je to za njega nagrada, a skoro hiljadu ljudi je unesrećeno, na čast državi i srpskom pravosuđe - zaključuje Purić.

Da politika ima uticaja na to što sudskih postupaka nije bilo sumnjaju i u "Aleksa Šantiću", kaže Vidović. - Mi ne možemo upreti prstom u nekog, jer je to sve bila politika države. Ipak, dobro bi bilo da se ispita gde su ti novci išli, nikad nije kasno.

Jovan Vukobratović, nekadašnji radnik i zastupnik kapitala u "Graničaru" smatra da bi suđenje i presude za sve što je učinjeno bile barem moralna satisfakcija. - Morali bi da odgovaraju za pljačku i uništavanje. Bez obzira što smo svesni da se novčana sredstva neće nadoknaditi, to se nigde nije desilo pa neće ni u Graničaru.

Predsednik somborskog Samostalnog sindikata Purić ne veruje u sudski epilog. - Ima jedna stara izreka koja kaže - što je za Bogove nije za volove. Prema tome, svi oni koji su miljenici politike njima je sve dozvoljeno - zaključuje Purić.

Sagovornici Mreže 21 smatraju da državu ne dotiče i ne zanima što je nekoliko stotina radnika i isto toliko malih akcionara stavljeno u drugi plan, jer je tužilaštvo i pravosuđe procenilo da je korisnije da Mile Jerković bude zaštićeni svedok nego da ga tereti zbog neuspelih privatizacija. Podsetimo, Jerković je postao zaštićeni svedok u postupku protiv Darka Šarića i ima policijsku zaštitu. A nekada je bio kralj drumova i oranica. To kraljevstvo danas ne postoji, jer kupljena preduzeća njegovo kraljevstvo nisu preživela.

Ovo je samo manji deo priče o ovom srpskom tajkunu i šteti koju je naneo preduzećima u somborskoj regiji.

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta "Mreža 21" koji finansira EU. Sadržaj predstavlja odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.