U subotičkom Centru za socijalni rad kažu da se porodično nasilje nad muškarcima beleži u svakom šestom slučaju.

Piše: Zlata Vasiljević

Psihilog iz ovog centra, Smilja Ćuk, kaže da je na teritoriji subotičke opštine u prošloj godini bila prijavljena 101 žrtva nasilja, što je u odnosu na godinu pre porast za čak 20 odsto.

- Od tog broja bilo je 16 prijavljenih slučajeva u kojima su žrtve nasilja bili muškarci, što je oko 16 odsto u odnosu na ukupan broj prijavljenih slučajeva. Dvoje je bilo dece do 17 godina, troje je mladih, osam odraslih i troje starih - kaže Smilja Ćuk.

Predsednik udruženja "Muška sigurnost" iz Ćuprije Duško Trifunović, tvrdi za Mrežu 21 da neki oblik nasilja trpi čak svaki treći muškarac u Srbiji.

- Statistika je poražavajuća. Svaki treći muškarac kaže da ima problem sa nepoštovanjem supruge, omalovažavanjem, finansijskim izrabljivanjem, seksualnom iznudom, nipodaštavanjem. To su isto oblici nasilja nad muškarcima - smatra Trifunović.

Smilja Ćuk navodi da muškarci najčešće trpe nasilje od svojih partnerki, ali i dece.

- Razlozi mogu biti različiti, ali najčešće je to zbog bolesti roditelja. Još ako su u pitanju starije generacije koje ulaze u demenciju i zbog staračkih promena koje mladi ne mogu da private, dešava se da dolazi do verbalnih sukoba, psihičkog nasilja, pa na kraju i fizičkog. Nerazumevanje za staračke promene roditelja od strane dece i s druge strane, nerazumevanje potreba mladih od strane roditelja razlozi su zbog kojih najčešće dolazi do sukoba i nasilja - kaže ona.

Slučajeva porodičnog nasilja, pa i onog u kome su žrtve muškarci ima više, ali pitanje je koliko su naše tradicionalno društvo i neka uvrežena shvatanja da je muškarac glava porodice kome je podređeno sve, prepreka da muškarci prijavljuju slučajeve porodičnog nasilja u kome su oni žrtve. Smilja Ćuk smatra da je tome razlog sramota da muškarca da prizna da ga tuče ili zlostavlja supruga ili partnerka.

- Sigurno da postoji ta barijera i sramota što on nije u stanju da sam izađe na kraj sa tim problemom. To sve zavisi od ličnosti, od toga koliko sebe cenite, koliko niste ili jeste predodređeni za žrtvu. Ima ljudi koji se sažive sa svojom ulogom žrtve i trpe misleći da to tako treba da se dešava i da je uvek on kriv - kaže Ćukova.

Da je još uvek sramota da muškarac prijavi da trpi nasilje smatra i Duško Trifunović.

- U malim sredima je jako teško da muškarac to kaže jer biva obeležen od strane društva, koje će ga izopštiti. Izopštiće ga porodica, kolege na radnom mestu, komšiluk. Svi će mu reći - ti si to trebao da rešavaš tako i tako. To će mu reći i policajac koji dođe po prijavi. Na sreću, nama su se javljale majke ili sestre muškaraca koji imaju problem, ali sada se sve češće javljaju i sami muškarci - kaže Trifunović.

A kada se slučaj prijavi i uđe u proceduru Centara za socijalni rad i sudova pitanje je da li sudovi štite prava zlostavljanog muškarca. M. P.  iz jednog mesta u Vojvodini, žrtva porodičnog nasilja, kaže za Mrežu 21 da je posle njegove jedne tužbe, a u pitanju je tužba za razvod braka, on tužen čak 19 puta od strane svoje bivše porodice.

- Oni mene doživljavaju kao monstruma. Nismo ravnopravni ni onog momenta kada ulazimo na vrata, kada nas sudski službenik proziva. Na samom ročištu kada nisam sa advokatom to je takvo ponižavanje u obraćanju prema meni, nedavanje prilike da kažem bilo šta, da ukažem na propuste. Imao sam 109 ročišta, 19 postupaka i valjda sam nešto iz toga naučio i pokušao sam iz toga da se branim, da ukažem sudu na propuste. Međutim, bio sam osuđivan na ročištima koja nisu ni završena. Osuđen sam na 12 meseci, odslužio 10, osuđen sam na tri meseca zatim, imao sam dve novčane kazne. To su stvari koje se dešavaju na sudu za koje javnost ni ne zna kako se odigravaju - tvrdi M.P.

Da su muškarci diskriminisani pred sudom i da za to nema sistemskog rešenja smatra i Trifunović.

- Zakoni mogu da se menjaju, ali primena je ono zbog čega mi pozivamo na dijalog i razgovor. Ali nas, kao organizaciju koja štiti prava muškaraca niko ne poziva. Međutim, mi ćemo istrajati. Naš cilj je da tu pojavu definišemo. Društvo sada priznaje da ima muškaraca koji trpe nasilje, ali to nije procesuirano od strane zakona - zaključuje predsednik udruženja "Muška sigurnost".

Ovaj tekst je proizveden pod projektom "Mreža 21", finansiranim od strane EU. Sadržaj predstavlja odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.