Novosadski izvršitelji ove godine imaju pune ruke posla sa komunalnim predmetima.

Piše: Gorica Nikolin

Kako pokazuje istraživanje 021, svih 20 izvršitelja u gradu trenutno imaju 14.498 predmeta koji su isključivo u komunalnom sektoru - a na tu cifru treba dodati na hiljade predmeta iz prethodnih godina koji nisu rešeni, kao i predmeti izvan delokruga komunalnih preduzeća. To znači da jednom izvršitelju za mesec dana "zapadnu" u ruke dugovi za komunalije oko 100 građana, uzimajući u obzir da postoji ogroman broj građana koji imaju po nekoliko predmeta kod istog ili kod različitih izvršitelja.

Spisak predmeta po svakom izvršitelju možete da vidite u prilogu.

Kako za 021 navode u Komori izvršitelja, Svetislavu Ćurčiću, poznatom kao najprivilegovanijem izvršitelju, predmeti su dodeljivani do 12. maja ove godine, kada je isključen iz Komore zbog pokrenutog disciplinskog postupka za nezakonit rad. Ćurčić je, kako se vidi, do maja ove godine dobio 549 predmeta, tik manje od broja predmeta koji većina izvršitelja ima tek sada, na jesen. Njegovi predmeti su potom preneti njegovom zameniku u kancelariji Aleksandru Durkuliću, koji sam ima svojih 693 predmeta i više od 20.000 Ćurčićevih. To znači da je ovaj izvršitelj trenutno najviše bukiran.

Inače, pojačan rad izvršitelja proističe iz namere komunalnih preduzeća da što pre i efikasnije naplate dugove koje građani imaju prema njima. Od svih preduzeća u Novom Sadu, ubedljivo najviše predmeta odnose se na utuženja JKP "Informatika", zbog nedavno usvojene prakse preduzeća da utužuju na dva-tri meseca, umesto na pola godine, kao ranijih godina. Istovremeno, ekonomska situacija građana Novog Sada sve je lošija, te su i dugovi prema "Informatici" veći.

"Informatika" je godinama privilegovala Ćurčića i dodeljivala mu ubedljivo najviše predmeta, te je Komora izvršitelja u jednom trenutno uvidela pomenutih, rekordnih 20.000 predmeta u njegovim fiokama. Potom se Komora žalila "Informatici" i tražila da se jednom izvršitelju ne dodeljuju svi predmeti, ali je preduzeće taj apel - ignorisalo. Zauzvrat, Ćurčić preduzeću nije uplaćivao sumu koja mu je sledovala utuživanjem građana, gde je i prestalo prijateljstvo ove dve strane. Inače, s ovom nezakonitom praksom u preduzeću bila je upoznata i Gradska kuća, koja nije reagovala.

Kako izvršitelji dobijaju predmete?

Shodno odluci Komore izvršitelja iz 2014. godine, predmeti se dodeljuju ravnomerno, u skladu sa posebnim imenikom izvršitelja koji ima svaki sud.

"Izvršitelj koji postupa suprotno ovoj odluci i vrši prijem predloga za izvršenje od strane javnih i javno-komunalnih preduzeća protivno ovoj odluci neposredno čini težu disciplinsku poveredu i ista predstavlja osnov za razrešenje izvršitelja" - navodi se u Odluci. Upravo ovaj član osnov je za razrešenje Svetislava Ćurčića, protiv kog i dalje traje disciplinski postupak, bez ikakvog ograničenja trajanja istrage.

O svim nezakonitostima u radu izvršitelja i komunalnih preduzeća 021 je pisao nedavno. Stručnjaci smatraju da je sama izvršiteljska praksa uvedena protivustavno, oduzimajući nadležnosti sudovima, a na štetu građana kojima su nezakonito plaćali izvršiteljima takozvane "nagrade", nekad i u iznosima dvostruko većim od predviđenih. Više o svim nezakonitostima čitajte OVDE.

Nedavno smo pisali o slučaju preduzetnika iz Kaća Dragomira Lakića, koji je morao da plati 34.000 dinara rešenjem novosadskog izvršitelja zbog jednog neplaćenog računa za "Čistoću" iz maja 2014. godine. Lakić je to saznao SMS porukom iz banke, koja ga je obavestila da mu je do izmirenja duga blokiran račun preduzeća "Ekonomik komerc", a da prethodno nikada nije dobio nijedno obaveštenje, opomenu ili rešenje izvršitelja na svoju adresu. Njegov dug iz 2014. godine iznosi je - 660 dinara. Tu nesvakidašnju priču pročitajte OVDE

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta "Mreža 21" koji finansira EU. Sadržaj predstavlja odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.